9RIAN_02427228.LR.jpg

Az arab tavasz és a korábbi Prágai tavasz után Donyeck és Luhanszk szabadságszerető népe is elhatározta hogy saját kezébe veszi sorsát. Demokratikus úton kinyilvánította függetlenségét, amit népszavazás útján is megerősített.

Az emberek nemet mondtak a nemzeti kisebbségeket durván elnyomó puccsista kormányra, a saját népe ellen tankokat, harckocsikat bevető diktatúrára. Saját népükre csak a legelnyomóbb népnyúzó diktátorok szoktak lövetni, mint Saddam Hussein, Georges Bush vagy Gyurcsány Ferenc.

A hatalomra jutott rezsim külföldről toborzott zsoldosokra épít, mert saját katonái már  vállalják a piszkos munkát.

A helyzet azért is aggasztó mert kárpátalja 1945 utáni megszállása óta magyar területek is ukrán fennhatóság alá kerültek. 1945 után iszonyatos magyar ellenes népirtás történt, kárpátalja minden 18 év feletti magyar és német lakosát kényszermunkatáborokba hurcolták. A szörnyűséges bűntett azóta is agyon van hallgatva.Sztálin kényszermunkatáboraiban mintegy 200-250 ezer magyar halt meg nyomorúságos körülmények között.

1280px-Svaliava_Memorial_park_01.jpg

Ezért is fontos szót emelni kárpátalja maradék magyarság érdekében. Ukrajna mára a népek börtönévé vált, a diktatúra elnyomása alatt élő nemzetiségek pedig szabadságot szeretnének. Ezért fontos hogy Orbán Viktor miniszterelnök is kiállt a kárpátaljai magyarságért.

"Magyarországnak, a szomszédos országoknak és érdeke az Európai Uniónak is. A regionális kapcsolatok eltökélt erősítése nem áll ellentétbe a markáns nemzetpolitikai irányvonallal. A magyar ügy a II. világháború óta megoldatlan, a magyar ügyet európai ügynek tekintjük. A Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, megilletik a közösségi jogok, és megilleti az autonómia is. Ez az álláspontunk, melyet képviselni fogunk a nemzetközi politikában.

Mindennek közeli aktualitást ad az Ukrajnában élő 200 ezer magyar helyzete, melynek meg kell kapnia a kettős állampolgárságot, meg kell kapnia a közösségi jogok teljességét, és meg kell kapnia az önigazgatás lehetőségét is. Ez világos elvárásunk a most formálódó új Ukrajnával szemben, akik egyébként élvezik a támogatásunkat a demokratikus új Ukrajna megteremtéséért végzett munkájukban."

Kárpátaljához a magyar történelem fontos eseményei kötődtek:

Vereckénél jöttek be a honfoglaló őseink.

verecke.jpg

Itt védte Munkács várát Zrinyi Ilona.

munkacs.jpg

Innen indult a Rákóczi szabadságharc.

Rákóczi.jpg

 

Befejezésül:Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék;
     Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold.

huszt.jpg

 Donyeck és Luhanszk népe már tett a szabadságért, de kárpátalja helyzete sokkal nehezebb. A málenkij robotnak csúfolt népirtás miatt a magyarság kissebségbe került, de szükségük van szolidaritásunkra.

 

http://index.hu/kulfold/2014/05/13/orban_miatt_az_ukranok_bekerettek_a_magyar_nagykovetet/

http://www.morvaikrisztina.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=959:szabadsagot-karpataljanak-masodik-resz-tuentetes-es-peticio-videoval&catid=111:nemzeti-oenrendelkezes&Itemid=228

http://www.morvaikrisztina.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=975:-a-trianoni-diktatum-europa-gyalazata-videoval&catid=111:nemzeti-oenrendelkezes&Itemid=228

 

Szerző: Nem leszünk gyarmat !  2014.05.14. 12:47 komment

Címkék: ukrajna kárpátalja diktatúra

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgy.blog.hu/api/trackback/id/tr806162580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Bates dö Hól 2014.05.14. 16:41:02

Ahogy a csecsenek és dagesztániaiak is... barom...

Hipper 2014.05.15. 10:07:16

Nem is értem mi ez a felzúdulás az autonómia Orbán általi felemlegetése miatt. Ez egy teljesen normális elvárás. Inkább az a felháborító, hogy ez ekkora felháborodást kelt. Persze a felháborodás azokban az államokban csap magasra, ahol jelentős kisebbség él, miközben az a felháborító, hogy a XXI. században még mindig nem képesek megadni az autonómiát.
süti beállítások módosítása